TOP

Jak wybrać garnki?

Na rynku dostępnych jest masa różnego rodzaju garnków. Jednak nie wszystkie nadają się do użytku. Jak się nie pogubić w tych wszystkich możliwościach i wybrać najlepszy garnek, który posłuży nam wiele lat? Zerknij na nasze wskazówki, dzięki nim łatwiej zdecydujesz jakie garnka potrzebujesz.

Czym się kierować przy zakupie garnków?

Kupując garnki nie powinniśmy sugerować się ceną. Cena absolutnie nie współgra z jakością garnka i z jego żywotnością. Wybierając garnek kieruj się:

  • jakość – nigdy nie kupuj tanich, lekkich garnków. Są one mało wytrzymałe, a co najważniejsze bardzo często szkodliwe dla zdrowia. Jeśli kupisz droższy garnek to na pewno posłuży Ci on zdecydowanie dłużej,
  • praktyczność – kupując zestaw garnków powinieneś sprawdzić, czy jeden garnek mieści się w drugi tworząc piramidkę. Jest to ważne w małych kuchniach, w których każdy centymetr powierzchni do przechowywania jest ważny,
  • łatwość czyszczenia – gładkie garnki są najlepszym rozwiązaniem, można je łatwo i szybko umyć,
    materiał – jakość garnka bardzo często zależy od materiału z jakiego został wykonany.

Jaki materiał garnków?

Na rynku można spotkać garnki z różnych materiałów. Najczęściej to właśnie materiał, z którego są wykonane świadczy o ich jakości. Rodzaje materiałów:

  • garnki ze stali nierdzewnej – obecnie najpopularniejsze. Są bardzo trwałe i długo zachowują żywotność. Łatwo się je czyści, a gotowanie w nich jest bardzo proste. Dzięki temu materiałowi potrawy praktycznie nie przywierają. Jednak długo przechowywana w nich żywność nabiera metalicznego smaku,
  • żeliwne – często spotykane w kuchniach w prowansalskim stylu. Są praktycznie niezniszczalne, przeznaczone szczególnie do powolnego i długiego gotowania. Ich największą wadą jest to, że bardzo wolno się rozgrzewają, znajdziesz je w sklepie,
  • ceramiczne – można w nich gotować na każdym typie kuchenki. Jednak należy obchodzić się z nimi wyjątkowo ostrożnie, ponieważ łatwo ulegają zniszczeniu,
  • aluminiowe – bardzo popularne kilka lat temu. Zazwyczaj są tanie, a potrawy w nich szybko się gotują. Jednak przygotowywane w nich dania mogą się szybko przypalić, a same garnki nie są najlepszej jakości,
  • emaliowane – obecnie rzadko spotykane. Ich jedyną zaletą jest to, że są bardzo tanie. Uszkodzony garnek wytwarza szkodliwe związki chemiczne, które uwalniają się podczas gotowania. Poza tym ścianki i dno jest bardzo cienkie, co powoduje szybkie przywieranie potraw.

Garnki ze stali nierdzewnej zdobyły swoją popularność kilka lat temu i wcale nie ma się co dziwić są po prostu nie zastąpione. Do tej pory nie wymyślono lepszego i bardziej uniwersalnego materiału na garnki. A dzięki nim spokojnie i bez obaw można przygotowywać wspaniałe potrawy dla całej rodziny.

Categories Dom i Wnętrze
Tags garnki
tromor.com.pl https://greenrepublic.pl/parasol-ogrzewacz-gazowy-polaczenie-funkcji-i-estetyki/ erialprintshop.com