TOP

Posiłki dla niemowląt. Jak je zamrażać?

Młode mamy często zamiast gotowych produktów dla niemowląt wolą wybrać te zdrowsze, przygotowane samodzielnie. Kaszki, musy owocowe czy te z dodatkiem drobno zmielonych kawałków mięsa będą pełnowartościowym posiłkiem dla twojego dziecka. Aby starczyły na dłużej możesz je zamrozić. Zobacz jak to zrobić.

Jeśli jesteś pracująca mamą doskonale wiesz, jak trudno znaleźć czas na codzienne obowiązki. Aby zaoszczędzić czas można połączyć przyjemne z pożytecznym i samodzielnie przygotować posiłki dla dziecka, które potem zamrozisz.

 ABC mrożenia posiłków

-przygotowane posiłki – warzywno-owocowe musy najlepiej zamrozić zaraz po przyrządzeniu. Wtedy będziesz miała pewność, że żywność zachowa więcej cennych wartości odżywczych;

– mrożenie przygotowanych potraw należy rozpocząć po ostudzeniu posiłku. Pojemniki do zamrażania powinny być czyste, a najlepiej – wygotowane. Wtedy na pewno nie pojawią się w nich chorobotwórcze bakterie.

-żywność przeznaczoną do mrożenia można zapakować w zależności od porcji w worki lub pojemniki, które są przeznaczone do przechowywania żywności w niskiej temperaturze. Warto pamiętać, aby wybierać te opakowania, które są małe, jak specjalnie wyprofilowane pojemniki do lodu. Zamrażając mniejsze porcje będziesz miała pewność, że żywność się nie zmarnuje.

-po podgrzaniu posiłku warto go przemieszać, a także spróbować czy jest ciepły i można go podać dziecku;

– raz odgrzany posiłek – nawet jeśli nie zostanie całkowicie zjedzony – nie może trafić do ponownego zamrażania;

pojemniki z zamrożoną żywnością musisz zawsze szczelnie zamykać;

-aby wiedzieć, czy dany posiłek zbyt długo nie leżakuje w lodówce najlepiej przykleić na pojemniku z żywnością kartę z datą jego sporządzenia. Wtedy będziesz miała pewność, że mus lub kaszka nadają się do spożycia i są bezpieczne dla twojego malucha;

-posiłki mogą być przechowywane w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jednak należy pamiętać, że termin przydatności do spożycia jest różny w zależności od składu posiłków. Potrawy warzywno-owocowe możesz przechowywać w zamrażarce do pół roku, podczas gdy produkty mięsne i ryby przetrwają tylko 3 miesiące. Najkrótszy termin wykazuje żywność bogata w mleko – możesz ją bezpiecznie przechowywać do 2 miesięcy;

– niektóre produkty nie nadają się do mrożenia – awokado, banan czy „papka” z melona po rozmrożeniu stanie się gorzka,zmieniając kolor na ciemniejszy. Dlatego te składniki warto zawsze dodawać świeże do posiłków;

Aby proces przechowywania żywności był wygodny warto wybrać funkcjonalną i pojemną zamrażarkę.

Categories Zdrowie i uroda
Tags dieta