TOP

Zalety brytfanny aluminiowej

Aluminiowe garnki, formy i brytfanny powróciły znów do łask. Coraz częściej spotykamy je w kuchniach nowoczesnych pań domu. Warto dowiedzieć się, dlaczego są takie funkcjonalne i dlaczego znów z nich korzystamy.

Zalety w gotowaniu


Podstawową zaletą brytfanny aluminiowej jest szybkie nagrzewanie się i równe rozprowadzanie ciepła po całym naczyniu. To szczególnie ważne, ponieważ dzięki temu potrawa nie przywiera tak bardzo do spodu i nie przypala się. Pozwala to również zaoszczędzić energię, ponieważ naczynie znacznie krócej musi się nagrzewać, by zacząć oddawać ciepło potrawie.
Właściwości aluminium sprawiają, że brytfanna wykonana z tego materiału doskonale nadaje się do przyrządzania potraw, które mają być delikatnie pieczone. Schab, cielęcina czy niektóre gatunki ryb wymagają stałej kontroli nad pieczeniem. Brytfanna aluminiowa doskonale się do tego nadaje, ponieważ szybko reaguje na zmiany w ustawieniu piekarnika.

Zalety w utrzymaniu


Brytfanna aluminiowa jest bardzo łatwa w utrzymaniu – powie to każda gospodyni, która już korzystała z tego rodzaju naczynia. Przede wszystkim aluminium jest odporne na rdzę, co sprawia, że nie trzeba specjalnie konserwować powierzchni. Na dodatek nie powstają żadne szkodliwe reakcje chemiczne podczas przygotowywania posiłków. Powierzchnie wykonane z tego materiału bardzo łatwo oczyścić, bez problemu możne je również umyć w zmywarce.
Jako że brytfanna wykonana z aluminium jest bardzo lekka, nie ma problemu z przenoszeniem jej i przekładaniem.

Nowoczesne brytfanny


Współcześnie produkowane naczynia do zapiekania charakteryzują się dużą użytecznością. W przypadku brytfanny wykonanej z aluminium zazwyczaj będziemy mieli do czynienia z naczyniem pokrytym nieprzywierającą powłoką, zapobiegającą w dodatkowy sposób przypalaniu pieczonych potraw.
Decydując się na wybór brytfanny aluminiowej możemy wyposażyć swoją kuchnię w nowoczesne naczynie, które będzie na dodatek świetnie się prezentowało. W takim naczyniu można serwować gościom potrawę wprost na stole.

Artykuł powstał we współpracy z Cook Store

Categories Ciekawe