TOP

Silikonowe formy do pieczenia – na czym polega ich przewaga?

Silikonowe formy do pieczenia to idealne rozwiązanie do Twojej kuchni. Można skompletować z nich cały zestaw niezbędnych przyborów i stać się wyjątkowym kucharzem, piekarzem i cukiernikiem w swoim własnym domu. Nie może zabraknąć w kuchni form do przygotowywania tradycyjnych ciast, a także małych foremek w różnych kształtach – które nadadzą ciastu unikalne kształty. Z ich pomocą powstaną smakowite i pełne aromatu ciasteczka na Urodziny, Imieniny czy Święta. Dlaczego warto wybrać i zastosować w swoim domu silikonowe formy do pieczenia i matę silikonową do wyrobu ciasta pod pierogi, własnej roboty makaron i chleb? Przeczytaj.

Jakie zalety posiadają silikonowe formy do pieczenia?

Silikonowe formy do pieczenia oraz maty silikonowe do wyrobu ciasta cechują się szerokim wachlarzem zastosowania. Poza aspektami wzorniczymi, kolorystyką i łatwością pielęgnacji wyrobów silikonowych, nadają się do wykorzystania w warunkach wysokich, jak i niskich temperatur. Ponadto są najczęściej wybieranym produktem przez kucharzy, piekarzy, cukierników i firmy cateringowe, co świadczy o ogromnych zaletach ich innowacyjnego rozwiązania.

Temperatura użytkowania silikonowych form do pieczenia

Silikonowe formy do pieczenia ciasta lub przygotowania zapiekanek i dań jednogarnkowych w piekarniku, cechują się możliwością ich wykorzystania w wysokich i bardzo wysokich temperaturach, a także ich skrajności – w warunkach mrożenia i chłodzenia. Te skrajne temperatury pokazują, jak jeden produkt dzięki swojej innowacyjnej formule, może zastąpić wiele produktów pokrewnych, które pełnią taką samą funkcję. Formy do pieczenia są przeznaczone do piekarników i kuchenek mikrofalowych, gdzie mogą być nagrzewane do temperatury +230°C. W przypadku chłodzenia temperatura mrożenia z użyciem silikonowych form może wynieść nawet -60°C.

Potrawy z użyciem silikonowych form do pieczenia – atuty

Każda potrawa przygotowana z użyciem silikonowych form do pieczenia w pełni odzwierciedla smak zastosowanych produktów. W przeciwieństwie do blaszek metalowych, które często wnikają swoją metaliczną formą i zapachem w smak przygotowywanych przepisów (a także rdzewieją i negatywnie wpływają na potrawy), silikonowe formy do pieczenia nie działają smakowo i zapachowo na przygotowywane w nich posiłki. Silikonowe formy i foremki, nie pochłaniają zapachów pieczonych potraw, w związku z czym, po przygotowaniu bardzo aromatyzowanych składników, nie ma obawy, że te same zapachy zostaną przeniesione na kolejny przepis. Podobnie jest z aspektami smakowymi. Chwile po przepisie na słodko, można zrealizować przepis na słono i nie mieć obaw, że składniki przejmą kontrast smakowy z wcześniej przyrządzonego dania.

Trwałość i czystość silikonowych form do pieczenia – jak dbać?

Formy silikonowe i maty do przygotowywania oraz wyrobu ciasta dla wszelkich przepisów, są łatwe w użytkowaniu i myciu. Można je czyścić pod bieżącą wodą oraz w zmywarce. Niekiedy wystarczy tylko wypłukać lub przetrzeć dany produkt silikonowy, aby utrzymać go w pełnej czystości. Dzięki takiej pielęgnacji, formy nie rdzewieją, a ich trwałość może wynieść nawet wiele lat – o ile zachowa się bezpieczeństwo użytkowania. Jest to związane z brakiem realizacji funkcji krojenia czy porysowania płaszczyzny silikonowej maty, która po takim traktowaniu traci swój pierwotny charakter i oficjalną funkcję użytkową.

Do czego służą silikonowe formy do pieczenia, czyli jakie przepisy można w nich zrealizować?

Silikonowe formy do pieczenia (np. https://www.genes.pl/silikonowe-formy-maty-pieczenia/) mogą być podstawą do tworzenia ciast, babek drożdżowych, muffinek, a mniejsze formaty także do ciastek, ciasteczek, mrożonych kostek smakowych lub kostek rosołowych własnej roboty. Formy silikonowe, w przeciwieństwie do wyrobów metalowych, cechują się dużą różnorodnością kształtów i wzorów. Dzięki nim można mieć samodzielną wytwórnię chleba. Silikonowa forma po wyciągnięciu z piekarnika, szybko stygnie a ciasto wewnątrz ma idealny kształt – jak chleba pieczonego w piekarni.

Gdzie można wykorzystać silikonowe formy do pieczenia?

Silikonowe formy do pieczenia nadają się do piekarników gazowych i elektrycznych, z obiegiem gorącego powietrza. Ponadto, foremki silikonowe do pieczenia nie powodują przypalania się ciasta i innych potraw, ani nie jest konieczne smarowanie ich wnętrza tłuszczem, by składniki nie przywierały do podłoża silikonu. Produkty silikonowe są tak przygotowane, by zminimalizować w pełni ryzyko nieudanych potraw czy ich niewłaściwego użytkowania. Elastyczny materiał form silikonowych umożliwia szybkie i bezinwazyjne wyciągnięcie przepisu z silikonowej „blaszki”, dzięki czemu przepis nie traci na kształcie ani na jakości serwowanej potrawy. Wyciągnięcie potrawy z silikonu sprawdza się zarówno w gorących, jak i zimnych formatach użytkowania. Ciasta na gorąco, galaretki, lody czy kształty wytworzone z czekolady zyskują za sprawą silikonowych form unikalny wygląd.

Categories Dom i Wnętrze