TOP

Suszone warzywa. Jak wykorzystać je w kuchni?

Oprócz świeżych warzyw i owoców, w kuchni przydają się także pokarmy, które bez przeszkód można przechowywać przez dłuższy okres, nie bojąc się o ich zepsucie. Jednym z produktów, który z powodzeniem można trzymać w szafce tygodniami, jednocześnie nie obawiając się konserwantów czy barwników, są suszone warzywa. Jak wykorzystać je w kuchni i na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Suszone warzywa – czy zdrowe?

W sklepach, nie tylko ekologicznych, coraz częściej pojawiają się warzywa w wersji suszonej. Reklamowane jako doskonała alternatywa np. dla mrożonek cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Wiele osób patrzy jednak na nie nieprzychylnie, obawiając się, że warzywa suszone pełne są konserwantów, barwników i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji.
Okazuje się jednak, że wszystko zależy od wybranego produktu. Choć na sklepowych półkach nie brakuje warzyw z dodatkiem chemii, to jeśli do zakupów podejdziemy rozważnie i będziemy czytać składy, bez problemu znajdziemy zdrową alternatywę. O wysokiej jakości produktu świadczy brak dodatku konserwantów czy aromatów – takie warzywa będą i smaczne, i zdrowe.

Do czego wykorzystać suszone warzywa?

Warzywa suszone ze strony http://ogrodnik.info.pl/suszone-warzywa,5.html są niezwykle praktyczne w kuchni, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony. Okazuje się też, że są dużo zdrowsze niż mrożonki, ponieważ suszenie nie zabija witamin i minerałów zawartych w warzywach.
W kuchni warzywa suszone mogą zostać wykorzystane w różny sposób. Idealnie nadadzą się jako baza dla warzywnego bulionu, który z kolei może posłużyć do przygotowania różnego rodzaju zup. Będą doskonale smakowały w połączeniu z ryżem czy kaszą. Idealnie nadadzą się na farsz do naleśników czy pierogów. Mogą być także stosowane jako rodzaj przyprawy – dorzucone w niewielkiej ilości do gotowanego dania, nadadzą mu intensywniejszy smak.

Gdzie kupować warzywa suszone?

Warzywa w wersji suszonej w sklepach dostępne są zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z kaszą. Początkowo kupić je można było głównie w sklepach ekologicznych, dziś coraz częściej pojawiają się w supermarketach i miejskich delikatesach.
Wybierając konkretny produkt, zawsze należy zwracać uwagę na skład i wybierać tę mieszankę, która nie zawiera przypraw, konserwantów, aromatów i barwników. Warto też zwrócić uwagę na zawartość poszczególnych rodzajów warzyw i wybrać ten produkt, który najlepiej odpowiada indywidualnym gustom kulinarnym i pozwoli z powodzeniem przygotować lubiane przez całą rodzinę dania.

Categories Zdrowie i uroda