Mimo że Polacy pokochali trunki o niższej zawartości alkoholu, to wielu z nich wybiera piwa z lemoniadą czy wina, w których zawartość alkoholu jest znikoma. Wino bezalkoholowe to propozycja dla osób, które cenią smak tradycyjnych win, jednak z różnych powodów muszą ograniczyć spożycie alkoholu. Co zatem oferuje w tej dziedzinie rynek?
Dla kogo wino bezalkoholowe?
Po wina bez alkoholu sięgają bardzo różne grupy smakoszy. Niektórzy z nich to tradycyjnie kierowcy, którzy po zakończonej imprezie muszą odpowiadać za bezpieczne dowiezienie gości. Po wina bezalkoholowe sięgają także kobiety w ciąży i matki karmiące, które ze względu na dobro dziecka nie mogą spożywać alkoholu.
Coraz częściej na wina bezalkoholowe decydują się również osoby z różnymi schorzeniami, w tym m.in. chorzy na cukrzycę czy na nadciśnienie, którym nie wolno pić alkoholu. Podobnie jest z chorymi na choroby układu krążenia, którzy muszą zrezygnować z alkoholu, ale jednocześnie wino wspiera działanie ich serca. Wino bezalkoholowe będzie w tym przypadku idealnym rozwiązaniem.
Czym jest wino bez alkoholu
Zacznijmy zatem od próby zdefiniowania wina bezalkoholowego. Czym jest taki napój i czy można go jeszcze nazywać winem? Każde wino, które tradycyjnie nazywa się bezalkoholowym, jest formalnie winem o obniżonej zawartości alkoholu, który zwykle nie przekracza 0,3-0,5%. Taka zawartość alkoholu jest mocno związana z procesem fermentacji winogron.
Sam proces produkcji jest silnie związany z produkcją win tradycyjnych. Młode wino, zwykle jeszcze niebeczkowane, poddawane jest specjalnemu procesowi, w czasie którego stożki wirujące usuwają alkohol z wina. Wina beczkowane, czyli tradycyjne z alkoholem, mają głębszy smak, dlatego w winach bezalkoholowych stosuje się domieszkę win, zwykle około 5-10%, które było beczkowane i które poprawi smak wina bez alkoholu.
Najpopularniejsze wina bezalkoholowe
Producenci win bezalkoholowych to w wielu przypadkach producenci tradycyjnych win, którzy wykorzystują do ich produkcji najlepsze szczepy winogron. Oczywiście także w winach bezalkoholowych mogą się pojawić domieszki owoców, przy czym takie wina są zwykle winami deserowymi lub musującymi. W ich produkcji specjalizują się głównie Niemcy.
Włosi, Hiszpanie czy Portugalczycy, odpowiedzialni za tradycyjną produkcję win. W ich winach przeważają wybrane szczepy winogron, do których mogą być dodane różne nuty. Ich wina można odróżnić przede wszystkim po głębi smaku, która wynika z beczkowania wina lub unikania tej części procesu wytwarzania w winach bezalkoholowych.
Wino bezalkoholowe kupisz na Bezalkoholowe.com