TOP

Organizowanie kameralnego wesela – od czego zacząć?

Coraz częściej młode pary decydują się na zorganizowanie niewielkiego przyjęcia weselnego, na które zaproszone będą wyłącznie bliskie osoby z rodziny oraz świadkowie. Takie przyjęcia nie obciążają w nadmiernym stopniu portfela, pozwalają także powrócić do domu o względnie przyzwoitej porze i zapobiec nierównej walce z kacem następnego poranka. Jak zorganizować tego typu imprezę? O jakich detalach musimy pamiętać?

Ustal dzień, godziny przyjęcia!

Z pewnością podstawą jest znalezienie odpowiedniego lokalu. W przypadku dużych miast może nam zająć to nieco więcej czasu, ale organizacja wesela pod Warszawą z pewnością będzie znacznie prostsza i szybsza. Rozmawiając z kolejnymi managerami sali pytajmy o to, czy przyjęcie zorganizowane zostanie w wydzielonej części głównej sali czy też może restauracja oferuje możliwość korzystania z kameralnych salek.
Cena uzależniona będzie od liczby gości, dnia w których zorganizowana zostanie uroczystość, jak również od ilości godzin spędzonych przy stole. Konieczne jest ustalenie konkretnej daty, a jej rezerwacja następuje wraz z chwilą wpłacenia zaliczki.

Kolejnym ważnym elementem jest wybranie menu na stół weselny. Szef kuchni zaproponuje nam kilka spisów menu, z których możemy wybrać jeden lub też wybrać konkretne pozycje z każdego z nich i stworzyć własny zestaw menu. Warto uwzględnić podczas rozmowy z managerem sali, że wśród gości znajdą się wegetarianie czy osoby o konkretnych zaleceniach żywieniowych. Obecnie kuchnie restauracyjne bardzo elastycznie podchodzą do tego typu informacji proponując dania przyrządzone względem konkretnej diety.

Dekoracja stołu

Ostatnim ważnym elementem jest udekorowanie stołu – powinny znaleźć się na nim świeże kwiaty lub stroiki, do tego również ciastka, ciasteczka, chłodne napoje bezalkoholowe, winietki.

Categories Ciekawe