TOP

Czy warto zainwestować w patelnię ceramiczną?

Patelnie z powłoką non-stick znajdują się obecnie w niemal każdej kuchni. Mimo tego, że jeszcze do niedawna ogromną popularnością cieszyły się naczynia powleczone teflonem, dzisiaj świadomie odchodzimy od tego typu tworzyw na rzecz naturalnej ceramiki. Dlaczego w kuchni lepiej omijać teflon z daleka? Czy warto wzbogacić swoją kuchenną kolekcję o patelnie z ceramiczną powłoką?  Sprawdź!

 

Teflon? Niekoniecznie!

Od jakiegoś czasu można usłyszeć doniesienia o szkodliwości teflonu. Teflon – czyli bardzo odporny polimer, który nie wchodzi w reakcje z żadnymi substancjami – wykorzystywany był na szeroką skalę do produkcji patelni i garnków przez swoją specyficzną strukturę, do której nie przywiera pokarm. Niestety, naukowcy alarmują, że podgrzewany do bardzo wysokich temperatur teflon może wydzielać szkodliwe dla ludzkiego organizmu substancje. Co więcej, podczas procesu produkcji polimeru wytwarzane są szkodliwe związki (między innymi kwas perfluorooktonowy), który negatywnie wpływa na stan środowiska naturalnego oraz zdrowie osób pracujących w fabrykach wytwarzających teflon.

 

Naturalna ceramika

Technolodzy znaleźli sposób, aby zastąpić szkodliwy teflon neutralną dla środowiska substancją o podobnych właściwościach. Nowoczesną alternatywą dla sztucznego tworzywa jest ceramika powstająca z  minerałów i gliny. Gładka, ceramiczna powłoka ma wiele zalet – jest odporna na ścieranie, równomiernie się nagrzewa, umożliwia smażenie przy użyciu jedynie kilku kropel tłuszczu, nie wpływa na smak przyrządzanych potraw i nie wydziela żadnych toksycznych związków.

W sklepach znajdziesz ogromny wybór ceramicznych patelni – klasycznych, głębokich, grillowych… Zanim udasz się do galerii handlowej czy supermarketu, warto zajrzeć na stronę gerlach.pl. W sklepie prowadzonym przez czołowego producenta znajdziesz szeroki wybór wysokiej klasy naczyń w atrakcyjnych cenach.

 

 

Categories Dom i Wnętrze
tcupbra.org hesterbeergals.com endingwisconsin.org