Nalewki, bo właśnie o nich mowa, w naszej tradycji obecne są od wieków i dlatego też są naszą specjalnością. W wielu domach receptura na nalewki przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, bowiem jest ona nie tylko smacznym trunkiem, ale ma również właściwości lecznicze.
Staropolskie nalewki
Początków nalewek możemy szukać już w starożytności, jednak w naszym kraju tak naprawdę zapoczątkowała je szlachta. Nalewki były wykwintnym trunkiem, który spożywało się przede wszystkim dla zdrowia. Na dworach szlacheckich powstawało najwięcej receptur, które z biegiem czasu się rozpowszechniły. Dzięki temu zaczęto robić trunki o rozmaitych właściwościach i smakach, a każdy gospodarz miał swój tajemniczy składnik, który sprawiał, że jego nalewka była wyjątkowa. Okazuje się jednak, że zrobienie dokładnie takiej samej nalewki drugi raz jest niezwykle trudne.
Właściwości nalewek
W polskich domach często słyszymy zdanie, że jeden kieliszek nalewki możemy spokojnie wypić dla zdrowia. Trunek ten ma ogromne walory smakowe – zdecydowanie nie jest to alkohol, którego butelka znika w trakcie jednego wieczoru. Po spożyciu nalewki nie musimy się zastanawiać jak pozbyć się kaca, bowiem zazwyczaj nasza degustacja kończy się na jednym, góra dwóch kieliszkach. Nalewka jest najwyższą formą szlachetnych trunków, bowiem oprócz alkoholu zawiera również wszystko to, co zawierają owoce, zioła i miody. Za nalewkę uznaje się trunek, który powstaje na bazie spirytusu wysokiej jakości i ma 40-50% zawartości alkoholu. Ze względu na wykorzystane składniki możemy rozróżnić nalewki ziołowe, owocowe oraz korzenne. Rozróżniamy je także ze względu na walory smakowe. Nalewki wytrawne możemy wypić jednym haustem (sprawdzają się jako aperitif oraz dodatek do pikantnych potraw), natomiast wersje słodkie mają charakter likieru, więc popijamy je powoli, delektując się ich smakiem. Od czasów szlachty nalewka traktowana jest jako trunek leczniczy. Stosowano je zatem również jako środek na różnego rodzaju schorzenia i dolegliwości. Również dzisiaj sięgamy po kieliszek nalewki przy gorszym samopoczuciu. Na ból głowy pomoże nam nalewka z bursztynu, natomiast na przeziębienie najlepsza jest nalewka malinowa. Przy problemach żołądkowych możemy spróbować wypić jarzębinówkę, a kieliszek orzechówki po zbyt obfitym posiłku zadziała zbawiennie.