Dzięki możliwościom przetwórczym większość grzybów jest dostępna dla smakoszy przez cały rok. Tak się też dzieje w przypadku rydzów, które są oferowane jako grzyby w zalewie solnej lub też jako rydze marynowane. Dodatki, jakie wykorzystuje się w marynacie, podkreślają smak rydzów oraz zmieniają również intensywność samej zalewy.
Rydze w zalewie na różne okazje
Rydzów w przeciwieństwie do np. borowików czy podgrzybków się nie suszy, zatem ich walory smakowe można docenić jedynie sięgając po grzyby w zalewie lub w marynacie. Grzyby w zalewie na bazie soli można wykorzystać do sosów, farszów oraz jak dodatek np. do mięs.
Rydze marynowane są dostępne w różnych zalewach. Najpopularniejsza jest klasyczna marynata, oparta na occie z dodatkiem przypraw. Równie często można spotkać rydze w marynacie cygańskiej, która charakterystyczny kolor zawdzięcza dodatkowi przecieru pomidorowego. Z kolei marynata z dodatkiem miodu oraz korzennych przypraw, jakimi są goździki, sięga po ocet winny, który sprawia, że rydze marynowane są delikatniejsze.
Rydze w marynacie kontra rydze w sosie własnym
Miłośnicy dań z grzybów chętnie sięgają po grzyby w sosie własnym. W taki sposób można również przygotować rydze, które dzięki dodatkowi soli i kwasku cytrynowego zachowają swój kolor. Takie rydze wymagają jednak co najmniej dwukrotnego pasteryzowania, które powinno się odbywać dzień po dniu. Grzyby nadają się do wykorzystania do przygotowania zup, zapiekanek czy sosów.
Rydze w marynacie najczęściej stosuje się jednak jako przekąskę, bardzo często po marynowane grzyby sięga się przygotowując duże imprezy, na których pojawi się wysokoprocentowy alkohol. Choć połączenie rydzów w marynacie i alkoholu na pewno jest smaczne, to nie jest rekomendowane przez dietetyków ze względu na nadmierne obciążenie wątroby.
Wartości odżywcze rydzów
Rydze to nie tylko smaczny dodatek, ale również produkt bogaty w minerały i witaminy. Rydze zawierają dużo wody, dlatego są niskokaloryczne – 100 gramów grzybów zawiera około 25 kcal, przy czym w ich składzie znajduje się zaledwie 0,3 g tłuszczu.
Jednocześnie rydze, podobnie jak wszystkie grzyby, są ciężkostrawne, zatem nie powinny być spożywane przez seniorów, dzieci oraz osoby cierpiącymi na różne schorzenia układu pokarmowego.
Rydze marynowane kupisz nasklep.vitapol.net